NVM nieuws

Woonnieuws.nl

zondag 16 november 2008

GPD - Bieden op huis dat niet te koop staat

Bieden op huis dat niet te koop staat

datum 6 maart 2008
medium GPD-bladen
auteur Irene van den Berg
trefwoorden Huis, bod, hypotheek, koop
artikelnummer BE/0406.400
prijs


Iedere dag op weg naar je werk fiets je er langs: dat statige hoekhuis met die sierornamenten aan het plafond.
Of dat vrijstaande pand met die knusse tuin. Al jaren hoop je tevergeefs op een \'te koop\' bordje. Wat let je om de huiseigenaren op de hoogte te stellen van je interesse?

Deze week presenteerde ING als nieuwtje een dienst waarbij je een bod kunt uitbrengen op een huis dat niet te koop staat. Dat is echter niets nieuws onder de zon. "In de Randstad komt het geregeld voor dat woningzoekenden via een briefje in de brievenbus bieden op een huis dat niet te koop staat", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Maar is het wel verstandig om ongevraagd een bod te doen? Via de website van ING (www.ing.nl) kan de interesse voor het droomhuis worden aangegeven. Er moet direct een openingsbod worden ingevuld, maar hier zit je niet aan vast. De makelaar, met wie ING samenwerkt, bespreekt met je of het een realistisch bod is. Hij benadert vervolgens schriftelijk de woningbezitter.

Hoe weet je nu wat een woning waard is, zonder dat je het pand van binnen hebt gezien? "Wij geven slechts een indicatiebod op basis van de buitenkant en soortgelijke woningen in de buurt. Het is altijd onder het voorbehoud dat we de woning van binnen gezien moeten hebben", zegt directeur J. de Jong van I-Blue makelaars die de dienst samen met ING aanbiedt.

ING zegt de doorstroming op de woningmarkt te willen bevorderen. Huiseigenaren die twijfelen of ze willen verhuizen, kunnen door een ongevraagd bod een extra zetje krijgen. "Dat klinkt nobel, maar de bank doet dit natuurlijk om hypotheken te verkopen", zegt André de la Porte. Het is overigens niet verplicht om je hypotheek af te sluiten bij ING, maar je krijgt wel een gesprek bij de bank \'aangeboden\'. Vraag in ieder geval altijd offertes bij meerdere hypotheekverstrekkers.

In plaats van te bieden via de bank, kun je ook ouderwets een briefje in de bus stoppen. Let wel op de toonzetting van de brief, want huiseigenaren zijn niet altijd gediend van een ongevraagd bod. De kans op een gunstige reactie is groter wanneer je niet een hele straat benadert, maar gericht inzet op één of enkele huizen. Op www.kadaster.nl is te zien wanneer een huis voor het laatst in verkocht. Is dat onlangs gebeurd, dan is de kans op een nieuwe verkoop klein.

Ook via www.biedopeenhuis.nl kunnen woningzoekenden een bod uitbrengen op een huis dat niet te koop staat. "We willen huizenbezitters niet onnodig lastigvallen", zegt initiatiefnemer Dennis Groot. "Het belangrijkste verschil met de dienst van ING is dat wij huiseigenaren niet actief benaderen. Zij kunnen zelf op de website of via een e-mailservice nagaan of er belangstelling is voor hun woning." Dat betekent dus wel dat je als koper afhankelijk bent van het initiatief van huiseigenaren met een sluimerende verkoopwens. De dienst is gratis, maar er staan dan ook, op dit moment, niet meer dan zeven biedingen in heel Nederland op.

Wanneer een huis niet te koop staat, moet je – al dan niet met hulp van een makelaar – een indicatie geven wat je voor het huis wilt betalen. Je snijdt jezelf in de vingers als je de huiseigenaar lekker wilt maken met een (te) hoog bod, ook al wil je de woning nog zo graag. Vraag bij het Kadaster de prijzen op van recent verkochte huizen in de buurt om een indruk te krijgen welk bedrag reëel is.

De Vereniging Eigen Huis biedt ook – tegen een geringe vergoeding – een waardebepaling van een huis aan op basis van recente transacties in de omgeving. Maar als je aan de huiseigenaar laat merken dat het hier gaat om je droomhuis, dan heb je geen goede onderhandelingspositie. André de la Porte: "Maar dat gaat natuurlijk ook op als een huis wel te koop staat aangeboden."[ < terug ]

Geen opmerkingen: